Pomorsko-Kujawskie Zrzeszenie Samopomocy Obywatelskiej SAMPO


Idź do treści

Podprogram 2016

Programy i akcje > Program Operacyjny POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

C:\Users\Dawid\Documents\strony www\sampo\images\logo2.jpg
Error File Open Error

OKRES REALIZACJI PODPROGRAMU:
01 kwiecień 2016- 15 lipca 2017.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI:
19 sierpień 2016 –14 czerwiec 2017

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie -
których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej , tj. 1268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 PLN dla osoby w rodzinie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
Sposób kwalifikacji:

  • OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób
  • OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej ( załącznik nr 5). Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, następnie OPS wystawia skierowania, które będą przekazywane do OPL;
  • OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia (załącznik nr 6)


ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych:
Paczka żywnościowa to minimum kilka tj. składająca się z co najmniej trzech artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo a wchodzących skald zestawu. Zestaw artykułów spożywczych obejmuje: makaron jajeczny, ryż biały, herbatniki, mleko UHT, groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, gulasz wieprzowy z warzywami, filet z makreli w oleju, szynka drobiowa, cukier biały, olej rzepakowy, szynka wieprzowa, pasztet wieprzowy.
Paczki będą wydawane osobom potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji.
W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
Żywność wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie.

Składanie skarg:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposób dystrybucji żywność do:
Banku Żywności w Grudziądzu ul. Dąbrowskiego 11, 86-300 Grudziądz
Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie Al. Jerozolimskie 30.lok.8 00-024 Warszawa
Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. ul. Nowogrodzka 1/3/5 00-513 Warszawa

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Niefinansowane (obowiązkowe, realizowane przez OPL), takie jak:

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa,
  • grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne).
  • pomoc towarzyszącą, niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej):

Finansowane (obowiązkowe, realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS):

  • warsztaty kulinarne;
  • warsztaty dietetyczne;

Działania te będą realizowane przez Bank Żywności w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba,która otrzymała skierowanie z OPSdo odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ.
Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.


HARMONOGRAM DZIAŁAŃ TOWARZSZĄCYCH

Lp 1.
Data: 16.11.2016
Tytuł warsztatu: Warsztaty dietetyczne
Godzina: 9.30 - 11.30
Miejsce: MDK w Barcinie

Lp 2.
Data: 16.11.2016
Tytuł warsztatu: Warsztaty dietetyczne
Godzina: 12.00 - 14.00
Miejsce: MDK w Barcinie


Żywność w darze 2016 w miesiącu listopadzie będzie wydawana 24 listopada 2016 w godz. od 16:00 do 18:00 w siedzibie Pomorsko Kujawskim Zrzeszeniu Samopomocy Obywatelskiej SAMPO

Załączniki do pobrania

1. Lista osób zakwalifikowanych do otrzymania pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020

2.
Ewidencja wydania artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych

3.
Ewidencja wydania artykułów spożywczych w formie posiłków

3a.
Lista osób objętych pomocą żywnościową w formie posiłków

4.
Ewidencja przyjętych i wydanych artykułów spożywczych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020

5. Skierowanie do otrzymanie pomocy żywnośiowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020

6.
Oświadczenie osoby bezdommej ubiegającej się o pomoc żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020

7.
Oświadczenie osoby ubiegającej się o pomoc żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowego 2014-2020

8.
Informacje o przeprowadzonych działań w ramach środków towarzyszących

9.
Wykaz magazynów organizacji partnerskich regionalnych

9a.
Zapotrzebowanie na artykuly spożywcze w związku z realizacją Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020

10.
Zestawienie ilości i wartości poszczególnych rodzajów artykułów spożywczych przekazanych dla najbardziej potrzebujących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020

11.
Projekt weksla in blanco

12.
Wytyczne na Podprogram 2016


Podprogram 2015 - efekty


W ramach POPŻ Podprogram 2015, który był realizowany w okresie maj 2015 - czerwiec 2016, do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak mleko, ser podpuszczkowy, ser topiony, makaron świderki, ryż biały, kasza jęczmienna , płatki kukurydziane, kawa zbożowa, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonka wieprzowa, klopsiki w sosie własnym, cukier, olej rzepakowy.
Pomoc żywnościowa trafiła do 842 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej. Wydaliśmy osobom potrzebującym ponad 48,713,4 kg żywności
W ramach Podprogramu 2015 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 4 warsztaty edukacyjne, w których wzięły 73 osoby.
Rodzaje warsztatów:

  • Żywieniowe : 2 spotkania, 29 uczestników
  • Kulinarne -2 spotkania, 44 uczestników






Powrót do treści | Wróć do menu głównego