Menu główne:
Programy i akcje > Program Operacyjny POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
Error File Open Error
OKRES REALIZACJI PODPROGRAMU: 01 kwiecień 2016- 15 lipca 2017.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: 19 sierpień 2016 –14 czerwiec 2017
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej , tj. 1268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 PLN dla osoby w rodzinie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
Sposób kwalifikacji:
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych:
Paczka żywnościowa to minimum kilka tj. składająca się z co najmniej trzech artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo a wchodzących skald zestawu. Zestaw artykułów spożywczych obejmuje: makaron jajeczny, ryż biały, herbatniki, mleko UHT, groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, gulasz wieprzowy z warzywami, filet z makreli w oleju, szynka drobiowa, cukier biały, olej rzepakowy, szynka wieprzowa, pasztet wieprzowy.
Paczki będą wydawane osobom potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji.
W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
Żywność wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie.
Składanie skarg:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposób dystrybucji żywność do:
Banku Żywności w Grudziądzu ul. Dąbrowskiego 11, 86-300 Grudziądz
Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie Al. Jerozolimskie 30.lok.8 00-024 Warszawa
Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. ul. Nowogrodzka 1/3/5 00-513 Warszawa
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Niefinansowane (obowiązkowe, realizowane przez OPL), takie jak:
Finansowane (obowiązkowe, realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS):
Działania te będą realizowane przez Bank Żywności w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba,która otrzymała skierowanie z OPSdo odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ.
Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
HARMONOGRAM DZIAŁAŃ TOWARZSZĄCYCH
Lp 1.
Data: 16.11.2016
Tytuł warsztatu: Warsztaty dietetyczne
Godzina: 9.30 - 11.30
Miejsce: MDK w Barcinie
Lp 2.
Data: 16.11.2016
Tytuł warsztatu: Warsztaty dietetyczne
Godzina: 12.00 - 14.00
Miejsce: MDK w Barcinie
Żywność w darze 2016 w miesiącu listopadzie będzie wydawana 24 listopada 2016 w godz. od 16:00 do 18:00 w siedzibie Pomorsko Kujawskim Zrzeszeniu Samopomocy Obywatelskiej SAMPO
Załączniki do pobrania
1. Lista osób zakwalifikowanych do otrzymania pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
2. Ewidencja wydania artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych
3. Ewidencja wydania artykułów spożywczych w formie posiłków
3a. Lista osób objętych pomocą żywnościową w formie posiłków
4. Ewidencja przyjętych i wydanych artykułów spożywczych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
5. Skierowanie do otrzymanie pomocy żywnośiowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
6. Oświadczenie osoby bezdommej ubiegającej się o pomoc żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
7. Oświadczenie osoby ubiegającej się o pomoc żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowego 2014-2020
8. Informacje o przeprowadzonych działań w ramach środków towarzyszących
9. Wykaz magazynów organizacji partnerskich regionalnych
9a. Zapotrzebowanie na artykuly spożywcze w związku z realizacją Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
10. Zestawienie ilości i wartości poszczególnych rodzajów artykułów spożywczych przekazanych dla najbardziej potrzebujących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
11. Projekt weksla in blanco
12. Wytyczne na Podprogram 2016
Podprogram 2015 - efekty
W ramach POPŻ Podprogram 2015, który był realizowany w okresie maj 2015 - czerwiec 2016, do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak mleko, ser podpuszczkowy, ser topiony, makaron świderki, ryż biały, kasza jęczmienna , płatki kukurydziane, kawa zbożowa, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonka wieprzowa, klopsiki w sosie własnym, cukier, olej rzepakowy.
Pomoc żywnościowa trafiła do 842 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej. Wydaliśmy osobom potrzebującym ponad 48,713,4 kg żywności
W ramach Podprogramu 2015 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 4 warsztaty edukacyjne, w których wzięły 73 osoby.
Rodzaje warsztatów:
Podmenu: