Menu główne:
Programy i akcje > Program Operacyjny POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
PODPROGRAM 2017 – efekty
1. Pomorsko-Kujawskie Zrzeszenie Samopomocy Obywatelskiej „SAMPO” w Barcinie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 500 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko-pomorskiego
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
* 28 555 ton żywności;
* 4000 paczek żywnościowych;
* 0 posiłków;
5. W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 2 warsztaty edukacyjne, w których wzięło udział 50 osób.
6. Rodzaje warsztatów:
• Ekonomiczne - ….. spotkań dla …… uczestników
• Żywieniowe – 2 spotkania dla 14 uczestników
• Kulinarne - ….. spotkań dla …. uczestników
• Niemarnowanie żywności - …… spotkań dla ……. uczestników
Podmenu: